НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

"ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН"

shop-ad

«Не спалюй листя - отримуй чисте повітря!»

b_450_0_16777215_00_images_2020_viddily_OSVITA_unnamed.jpg

Осінь – пора року, коли природа готується до зими. Опале листя різнобарвними килимами устелює подвір’я і доріжки, у повітрі пахне осінніми ароматами… Однак, цю  картину доповнює їдкий дим – і так з року в рік.

Опале листя та засохлі бур’яни, трави, інші рослинні залишки часто спалюються господарями присадибних ділянок як у містах так і у селах. Клуби сіро-чорного диму піднімаються над нашими населеними пунктами. А іноді, особливо за гарної погоди, кілька місць спалювання, задимлюють величезну площу населених пунктів. Ті, хто утилізує таким чином рослинні рештки напевно й не уявляють, які речовини виділяються у повітря при спалюванні, адже пестициди та отрутохімікати, накопичені рослинами за сезон, виділяються в повітря. До того ж, тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та кілька кілограмів мікрочастинок диму.

 b_450_0_16777215_00_images_2020_viddily_OSVITA_103569477_6.jpg

Крім цього при згорянні листя та рослин виділяються важкі метали, окис азоту й багато інших канцерогенних сполук. А така речовина як бензопірен може викликати ракові захворювання. Часто у купку із опалого листя потрапляють пластикові пляшки, залишки меблів та автомобільні шини.

До речі, законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність! 

Додати коментар


Захисний код
Оновити