НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

"ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН"

shop-ad

Видалення інвазивного виду "Борщівника Сосоновського"

 
058
 

Останніми роками все більшого поширення в Україні набуває небезпечна і небажана рослина – борщівник Сосновського.
Особливістю є те, що зелена маса борщівника Сосновського містить фурокумарин, що спричиняє опіки, викликає дерматити, особливо при попаданні на місце опіку сонячних променів. Тому, навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків. Через 1-2 дні пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться , загострює появу шкірних захворювань.

Борщівник Сосновського – це багаторічна рослина, досягає висоти понад 3 метри, на одному місці може рости 7-8 років. На жаль, дотепер не є карантинною рослиною, залишається кормовою культурою, однак враховуючи темпи її розповсюдження та загрозу, яку вона створює для здоров’я людини після безпосереднього контакту, її неодмінно потрібно знищувати.
Зважаючи на шкоду, яку ця отруйна рослина може завдати як сільському господарству, так і здоров’ю населення, необхідно зупинити поширення та знищити уже наявних самосів. Зволікання у цьому напрямі призведе до значних збитків і ускладнення екологічної ситуації в районі, погіршення інвестиційного клімату та туристичної привабливості регіону.
Національний природний парк «Дністровський каньйон» не є винятком у боротьбі з цією шкідливою рослиною. Так 3 травня 2018р., відповідно до плану природоохоронних заходів на 2018р., службою державної охорони Парку здійснено виїзд на територію Городоцької сільської ради де відмічено значне поширення борщівника Сосновського. Основними місцями його зростання є берег річки Дністер, узбіччя дороги, пасовища, а також прилеглі прибудинкові території. Працівниками СДО було знищено значну ділянку самосіву борщівника Сосновського, з метою не допущення утворення та дозрівання насіння. Проведено роз’яснювальну роботу серед населення про небезпеку рослини для організму людини, а також ведеться постійний моніторинг на території національного природного парку «Дністровський каньйон» за поширенням борщівника Сосновського.
059

060

061

062

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити