ЧИМ КОРИСНІ ЯЛИНОВІ ШИШКИ?

b_450_0_16777215_00_images_2023_12_010_1.jpg

Шишка — видозмінений пагін, що розвивається на кінцях гілок хвойних рослин у вигляді маленьких утворень, вкритих лусочками, що містить у собі статеві структури. Зазвичай шишкою називають жіночу шишку, яка містить насіння. Чоловіча шишка, в якій виробляється пилок - трав'яниста та менша за розмірами, навіть у повній зрілості.
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_010_2.jpg
Чоловіча шишка (мікростробіл) структурно подібна у всіх голонасінних, незначно відрізняючись у різних видів (переважно розташуванням лусочок).
Жіноча шишка (мегастробіл) містить насінні зачатки, в яких проростають пилкові зерна, що туди потрапили, і з яких після цього утворюється насіння. Мегастробіли помітно відрізняються у різних родин хвойних, і є важливими для ідентифікації багатьох видів.
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_010_3.jpg
Шишки мають здатність виділяти особливі фітонциди, які очищають, дезінфікують повітря в приміщенні. Недарма оздоровчі санаторії, пансіонати і будинки відпочинку розташовуються поблизу вічнозелених лісів, наповнених хвойним ароматом.
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_010_4.jpg
У народній медицині молоді ялинові шишки вважаються найбільш цінними. Їх збирають до визрівання насіння, щоб зберегти максимум всіх корисних речовин. Цілющі хвойні плоди крім ефірних масел і дубильних речовин, містять: вітаміни D і C, бурштинову кислоту, скипидар, каніфоль (терпентін), мінеральні солі, корисні смоли, каротин, фітонциди.
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_010_5.jpg
Ялинові шишки – натуральний продукт, які високо цінується завдяки таким лікувальним властивостям, як:
✅ протимікробна – зупиняє ріст і поширення хвороботворних бактерій;
✅ протизапальна – усуває хворобливі відчуття при остеохондрозі, радикуліті, артриті, знімає запалення горла, позбавляє від кашлю;
✅ сечогінна – допомагає при циститі, уретриті, хворобах сечостатевої системи.
Збирати шишки бажано далеко від автодоріг і промислових зон, вибираючи зелені, цілі, без тріщин, нальоту і пошкоджень плоди.
Шишки багатьох рослин є цінною сировиною. Тому вони є метою кустарних промислів, а іноді і промислового використання для виробництва технічних і парфумерних олій і медичних засобів.
Знайшли застосування в кулінарії і соснові шишки. З них варять смачне і корисне варення. Його використовують не тільки як десерт, але і як натуральні засоби для зміцнення імунітету і для лікування хворого горла при застуді (вважається ефективним протикашльовою засобом). Варення з соснових шишок варять в період з кінця травня по кінець червня, коли шишки ще зелені і не затверділи. Відповідні для створення десерту шишки повинні легко проколюватися нігтем.
Рубрику підготувала Уляна Король
відділ еколого-освітньої роботи.