ЕКЗОТИЧНЕ ДЛЯ ПРИДНІСТЕР’Я ДЕРЕВО ОКСАМИТ АМУРСЬКИЙ

Оксамит амурський Устечко Біля лісу. ф. Площанський П. М.

Вже майже рік наша країна виборює свою свободу та незалежність. рашистська навала завдає удари мирним жителям: безжалісно грабуючи та вбиваючи їх, нищить нашу інфраструктуру, будинки, театри, цілі міста та села, плюндрує нашу природу, присвоївши собі звання «освободітєлів». Ми - український народ не станемо на коліна перед російськими терористами, будемо боронити нашу батьківщину задля майбутнього без рф. На даний час наше завдання, як природоохоронної установи, зберегти природу рідного краю.
⠀⠀Корковое дерево або Корковий дуб (Quercus suber) - це унікальна рослина, яка володіє регенеративними властивостями і єдина в світі підходить для виготовлення класичних пробок для вина. Цей вид рослини відноситься до роду Phellodendron, плодово-ягідного сімейства Рутові (Rutaceae).
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_66_2.jpg
✅Назва - Phellodéndron amurénse, вперше була опублікована в 1857 році російським ботаніком австрійського походження Францем Івановичем Рупрехтом і закріпилася в науковій літературі. Феллодендрон походить від грецьких слів: феллос, що означає «пробка», і дендрон - «дерево». А «бархатною» назвали рослину через бархатисту на дотик кору дерева. Географічний епітет «амурський» в обох випадках вказував на місце природного зростання рослини.
b_450_0_16777215_00_images_2023_12_66_1.jpg
✅Коркове дерево амурське є рідним для Східної Азії. Це Амурська область, Приморський край, північно-східні регіони Китаю, Японія, Корея. Вважається інвазивним в багатьох регіонах Північної частини Америки. У штаті Массачусетс він внесений в список шкідливих бур'янів.
✅Коркове дерево амурське - листопадне дводомне дерево. У природі при сприятливих умовах зростання досягає 25-30 м у висоту з діаметром стовбура до 1 м. У культурі зріст у дерева нижчий. Коренева система потужна. Кора у дорослої рослини пробкова, тріщинувата, сіро-коричнева, оксамитова на дотик. Флоема (луб, внутрішня частина кори) - жовта. Гілки темно-пурпурові. Листя до 35 см завдовжки, зелене, супротивне, перисте, черешкове, з 3-6 парами довгасто-ланцетоподібних, тонко-загострених, дрібнозубчастих по краю, майже голих листочків (у молодих дерев листові пластинки волосисті).
Квітки дрібні, зібрані в волоті, приквітків не мають. У чоловічих квіток тичинки в 1,5 рази довші пелюсток, у жіночих - значно коротші. Плоди - кулясті кістянки, чорного або пурпурно-чорного кольору, з 5-7 коричневими або чорними, асиметрично еліпсоїдними насінинами. Плоди дозрівають в серпні - вересні. Насіння розноситься птахами. Проростає через рік.
✅Коркове дерево виростає на висоті від 400 метрів над рівнем моря, досягає у висоту до 20 метрів і живе до 300 років. Критична для життєдіяльності коркового дерева температура - нижче 20 градусів тепла, рослина категорично не переносить холодів, тому й виростає виключно в теплому кліматі. Перший «урожай» кори можна збирати після того, як дереву виповниться не менше 25 років, а товщина кори досягне більше 3 см.. Штучно вирощують коркові дерева також в Марокко, Італії, Франції, Алжирі та Тунісі.
Плоди коркового дерева амурського пофарбовані в чорний колір, завдяки чому китайці і дали йому назву «дерево чорної перли». Якщо придивитися, то плоди коркового дерева дійсно по вигляду нагадують чорну перлину. Вчені проводили безліч експериментів і виявили, що всі препарати, приготовані з коркового дерева, знижують артеріальний тиск, мають фунгіцидну дію, а також плоди коркового дерева підвищує резистентність до саркомам, пухлин і до гематом.
Вживання плодів призводить до зниження рівня цукру в крові людини. Плоди містять в собі близько 8% ефірних олій. Вживання плодів оксамиту амурського приводить в норму обмін речовин, нормалізує роботу підшлункової залози. А також плоди застосовують при лікуванні грипу та застуди.
Плоди застосовують і при цукровому діабеті. Їх приймають по 3-4 штучки щодня зранку, натщесерце. Коли приймаєте плоди, ні в якому разі не запивайте їх водою або іншою рідиною. Плоди потрібно тільки розкушувати і розжовувати. Щоденний прийом ягід обов'язковий, інакше очікуваного ефекту не буде. Якщо брати плоди щодня протягом півроку, то рівень цукру в крові знизиться до норми.
При грипі та застуді плоди оксамиту застосовують наступним чином: до сну потрібно прийняти 1–2 плоди коркового дерева. Плоди потрібно розжовувати і навіть просто потримати в роті кілька хвилин. Коли прийняли плоди коркового дерева, протягом півгодини (а саме 6 годин) забороняється пити воду. Такий один прийом буде достатнім тільки в тому випадку, якщо захворювання тільки почалося, а якщо захворювання вже давно триває, цей прийом потрібно повторити ще кілька разів.
Плоди коркового дерева амурського допоможуть і за підвищеного артеріального тиску. До їди за півгодини потрібно приймати 1-2 плоди оксамиту амурського щодня.
Але, незважаючи на стільки переваг від застосування плодів коркового дерева амурського, все-таки є і протипоказання до його застосування:
– у плодах рослини містяться такі речовини, які у великій кількості можуть нашкодити здоров'ю людини, тому більше п'яти плодів приймати не можна;
– маленьким дітям взагалі не можна приймати ці плоди;
– від плодів коркового дерева може бути алергія;
– при застосуванні плодів коркового дерева не можна пити спиртне, каву, міцний чай і куріння.
Коркова пробка є однією з основних складових високоякісного і смачного вина. У наш час ми чуємо часті суперечки про відкоркування вина. Одна сторона вважає гвинтову пробку для вина більш прийнятною через демократичність ціни і особливої популярності у виробників Нового Світу. Друга сторона, категорично проти гвинтових пробок, вважаючи класичну укупорку корковою пробкою найбільш ефективним способом зберегти букет і смак вина.
Коркова пробка виготовляється з кори коркового дуба і є унікальною за своїми технічними якостями: повітро, газо- і водопроникності. Вся справа в унікальній структурі кори.
Кора коркового дерева складається з відмерлих клітин рослини, які схожі на мікро бджолині соти, мають вигляд численних деревних каналів і просякнуті суберином (клітинним соком). Щільність коркової пробки в 4-ри рази менше щільності води. Саме сукупність всіх цих факторів дає корі такі унікальні властивості - не піддається зовнішнім чинникам і зберігає свої герметичні властивості, що безцінне в виноробстві.
Коркова пробка хорошої якості не розсохнеться і не вбере велику кількість рідини. Незважаючи на свою легку вагу, саме через структуру сировини виробництва, якісна коркова пробка щільно закупорює вино, не даючи потрапити повітрю в пляшку і зберігаючи всі органічні та смакові властивості вина.
Коркова пробка високої якості - це органічний і екологічно чистий продукт. Збір кори починається в травні і триває ціле літо, до серпня місяця. Зрізати кору для виробничих потреб починають після того, як кора зростає не менше ніж на 3 сантиметри від стовбура дерева.
Після того, як кора дуба відокремлена від стовбура, її просушують не менше півроку і після чого кору виварюють і дезінфікують, а завдяки термічній обробці пласти кори випрямляються. Після цих процесів всю сировину переглядають на придатність для використання кори в виробництві пробок для вина.
Частина сировини, бездоганної якості йде на виготовлення пробок, а частина передається на промислові та декоративні виробництва: виготовлення взуття, меблів і для використання в будівництві.
Завдяки своїм унікальним властивостям з вторсировини коркового дерева виготовляються засоби порятунку на воді: брикетами коркового дерева заповнюють жилети і наповнюють рятувальні круги.
Екологам і захисникам природи не варто переживати за зникнення коркового дуба в природі. Регенерація кори коркового дуба триває від 9 до 100 і більше років. При цьому, саме дерево не гине.
Цінуємо, що маємо.
Ранки у наших домівках, мирні і спокійні, і не забуваємо завдяки кому.
Слава ЗСУ!
(Джерело інформації – мережа інтернет)
Матеріал підготувала:
Зоряна МЕНДИК
Фахівець з екологічної освіти ІІ категорії
Відділу еколого-освітньої роботи