Вже майже рік наша країна виборює свою свободу та незалежність. рашистська навала завдає удари мирним жителям: безжалісно грабуючи та вбиваючи їх, нищить нашу інфраструктуру, будинки, театри, цілі міста та села, плюндрує нашу природу, присвоївши собі звання «освободітєлів». Ми - український народ не станемо на коліна перед російськими терористами, будемо боронити нашу батьківщину задля майбутнього без рф. На даний час наше завдання, як природоохоронної установи, зберегти природу рідного краю.
⠀⠀Корковое дерево або Корковий дуб (Quercus suber) - це унікальна рослина, яка володіє регенеративними властивостями і єдина в світі підходить для виготовлення класичних пробок для вина. Цей вид рослини відноситься до роду Phellodendron, плодово-ягідного сімейства Рутові (Rutaceae).
Назва - Phellodéndron amurénse, вперше була опублікована в 1857 році російським ботаніком австрійського походження Францем Івановичем Рупрехтом і закріпилася в науковій літературі. Феллодендрон походить від грецьких слів: феллос, що означає «пробка», і дендрон - «дерево». А «бархатною» назвали рослину через бархатисту на дотик кору дерева. Географічний епітет «амурський» в обох випадках вказував на місце природного зростання рослини.
Коркове дерево амурське є рідним для Східної Азії. Це Амурська область, Приморський край, північно-східні регіони Китаю, Японія, Корея. Вважається інвазивним в багатьох регіонах Північної частини Америки. У штаті Массачусетс він внесений в список шкідливих бур'янів.
Коркове дерево амурське - листопадне дводомне дерево. У природі при сприятливих умовах зростання досягає 25-30 м у висоту з діаметром стовбура до 1 м. У культурі зріст у дерева нижчий. Коренева система потужна. Кора у дорослої рослини пробкова, тріщинувата, сіро-коричнева, оксамитова на дотик. Флоема (луб, внутрішня частина кори) - жовта. Гілки темно-пурпурові. Листя до 35 см завдовжки, зелене, супротивне, перисте, черешкове, з 3-6 парами довгасто-ланцетоподібних, тонко-загострених, дрібнозубчастих по краю, майже голих листочків (у молодих дерев листові пластинки волосисті).
Квітки дрібні, зібрані в волоті, приквітків не мають. У чоловічих квіток тичинки в 1,5 рази довші пелюсток, у жіночих - значно коротші. Плоди - кулясті кістянки, чорного або пурпурно-чорного кольору, з 5-7 коричневими або чорними, асиметрично еліпсоїдними насінинами. Плоди дозрівають в серпні - вересні. Насіння розноситься птахами. Проростає через рік.
Коркове дерево виростає на висоті від 400 метрів над рівнем моря, досягає у висоту до 20 метрів і живе до 300 років. Критична для життєдіяльності коркового дерева температура - нижче 20 градусів тепла, рослина категорично не переносить холодів, тому й виростає виключно в теплому кліматі. Перший «урожай» кори можна збирати після того, як дереву виповниться не менше 25 років, а товщина кори досягне більше 3 см.. Штучно вирощують коркові дерева також в Марокко, Італії, Франції, Алжирі та Тунісі.
⠀
Плоди коркового дерева амурського пофарбовані в чорний колір, завдяки чому китайці і дали йому назву «дерево чорної перли». Якщо придивитися, то плоди коркового дерева дійсно по вигляду нагадують чорну перлину. Вчені проводили безліч експериментів і виявили, що всі препарати, приготовані з коркового дерева, знижують артеріальний тиск, мають фунгіцидну дію, а також плоди коркового дерева підвищує резистентність до саркомам, пухлин і до гематом.
Вживання плодів призводить до зниження рівня цукру в крові людини. Плоди містять в собі близько 8% ефірних олій. Вживання плодів оксамиту амурського приводить в норму обмін речовин, нормалізує роботу підшлункової залози. А також плоди застосовують при лікуванні грипу та застуди.
Плоди застосовують і при цукровому діабеті. Їх приймають по 3-4 штучки щодня зранку, натщесерце. Коли приймаєте плоди, ні в якому разі не запивайте їх водою або іншою рідиною. Плоди потрібно тільки розкушувати і розжовувати. Щоденний прийом ягід обов'язковий, інакше очікуваного ефекту не буде. Якщо брати плоди щодня протягом півроку, то рівень цукру в крові знизиться до норми.
При грипі та застуді плоди оксамиту застосовують наступним чином: до сну потрібно прийняти 1–2 плоди коркового дерева. Плоди потрібно розжовувати і навіть просто потримати в роті кілька хвилин. Коли прийняли плоди коркового дерева, протягом півгодини (а саме 6 годин) забороняється пити воду. Такий один прийом буде достатнім тільки в тому випадку, якщо захворювання тільки почалося, а якщо захворювання вже давно триває, цей прийом потрібно повторити ще кілька разів.
Плоди коркового дерева амурського допоможуть і за підвищеного артеріального тиску. До їди за півгодини потрібно приймати 1-2 плоди оксамиту амурського щодня.
Але, незважаючи на стільки переваг від застосування плодів коркового дерева амурського, все-таки є і протипоказання до його застосування:
– у плодах рослини містяться такі речовини, які у великій кількості можуть нашкодити здоров'ю людини, тому більше п'яти плодів приймати не можна;
– маленьким дітям взагалі не можна приймати ці плоди;
– від плодів коркового дерева може бути алергія;
– при застосуванні плодів коркового дерева не можна пити спиртне, каву, міцний чай і куріння.
Коркова пробка є однією з основних складових високоякісного і смачного вина. У наш час ми чуємо часті суперечки про відкоркування вина. Одна сторона вважає гвинтову пробку для вина більш прийнятною через демократичність ціни і особливої популярності у виробників Нового Світу. Друга сторона, категорично проти гвинтових пробок, вважаючи класичну укупорку корковою пробкою найбільш ефективним способом зберегти букет і смак вина.
Коркова пробка виготовляється з кори коркового дуба і є унікальною за своїми технічними якостями: повітро, газо- і водопроникності. Вся справа в унікальній структурі кори.
Кора коркового дерева складається з відмерлих клітин рослини, які схожі на мікро бджолині соти, мають вигляд численних деревних каналів і просякнуті суберином (клітинним соком). Щільність коркової пробки в 4-ри рази менше щільності води. Саме сукупність всіх цих факторів дає корі такі унікальні властивості - не піддається зовнішнім чинникам і зберігає свої герметичні властивості, що безцінне в виноробстві.
Коркова пробка хорошої якості не розсохнеться і не вбере велику кількість рідини. Незважаючи на свою легку вагу, саме через структуру сировини виробництва, якісна коркова пробка щільно закупорює вино, не даючи потрапити повітрю в пляшку і зберігаючи всі органічні та смакові властивості вина.
Коркова пробка високої якості - це органічний і екологічно чистий продукт. Збір кори починається в травні і триває ціле літо, до серпня місяця. Зрізати кору для виробничих потреб починають після того, як кора зростає не менше ніж на 3 сантиметри від стовбура дерева.
Після того, як кора дуба відокремлена від стовбура, її просушують не менше півроку і після чого кору виварюють і дезінфікують, а завдяки термічній обробці пласти кори випрямляються. Після цих процесів всю сировину переглядають на придатність для використання кори в виробництві пробок для вина.
Частина сировини, бездоганної якості йде на виготовлення пробок, а частина передається на промислові та декоративні виробництва: виготовлення взуття, меблів і для використання в будівництві.
Завдяки своїм унікальним властивостям з вторсировини коркового дерева виготовляються засоби порятунку на воді: брикетами коркового дерева заповнюють жилети і наповнюють рятувальні круги.
Екологам і захисникам природи не варто переживати за зникнення коркового дуба в природі. Регенерація кори коркового дуба триває від 9 до 100 і більше років. При цьому, саме дерево не гине.
Цінуємо, що маємо.
Ранки у наших домівках, мирні і спокійні, і не забуваємо завдяки кому.
Слава ЗСУ!
(Джерело інформації – мережа інтернет)
Матеріал підготувала:
Зоряна МЕНДИК
Фахівець з екологічної освіти ІІ категорії
Відділу еколого-освітньої роботи