НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

"ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН"

shop-ad

b_450_0_16777215_00_images_2022_nayka_06_861042.jpg

Багата і складна геоморфологічна мозаїка півдня Тернопілля. Це зумовлює наявність тут найрізноманітніших екосистем та біотопів з великою кількість фіто-зообіоти, абіотичних об’єктів. Саме такою є нижня частина річки Серет від с. Касперівці до її впадіння у Дністер в с. Городок.

 

У долині Серету на схилах у дубово-грабових лісах зростає багато рослин, серед них чимало рідкісних. На правому схилі р. Серет у лісовому урочищі Ростова зростають рідкісні – лілія лісова, любка дволиста – рослини занесені до Червоної книги України. На вапнякових виступах зростає аспленій волосовидний – багаторічна папороть, внесена до Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області.

Любка дволиста

                       Любка дволиста

 

Аспленій волосовидний

                            Аспленій волосовидний

 

У лісі можна натрапити на «червонокнижну» міль перистовусу букову.

Міль перистовуса букова

                         Міль перистовуса букова

 

На верхів’ї схилів тягнеться карниз вапнякових скель у яких є багато мальовничих порожнин.

Вапнякові скелі-останці

                       Вапнякові скелі-останці

У пониззі річки Серет водяться: лящ, рябець звичайний, карась золотистий та сріблястий, верховодка звичайна, підуст звичайний, ялець звичайний та чимало інших, зокрема й рідкісний – вирезуб причорноморський. Тому на згаданій ділянці Серету ще у 1984 році був створений Касперівсько-Городоцький іхтіологічний заказник з метою збереження та відтворення цього рідкісного виду риб.

У тихих місцях серед прибережної рослинності знаходять прихисток коловодні птахи: крижень, чапля сіра, курочка водяна та інші.

Курочка водяна у заростях Серету

             Курочка водяна у заростях Серету

Разом з природним багатством та красою ця територія має свою цікаву історію. За легендою у XVII ст., з турецького табору, що був у Лютомирську (колишнє містечко на лівому березі Серету, зараз частина с. Касперівці) утік чоловік і врятувався від ворогів. На пам'ять про щасливу втечу чоловік витесав у вапняковій скелі на правому крутому схилі Серету скульптуру Онуфрія-пустельника.

Статуя Онуфрія-пустельника у Касперівцях

             Статуя Онуфрія-пустельника у Касперівцях

Разом з природною красою та історико-культуриними цінностями цієї території існує чимало проблем, зокрема викидання твердих побутових відходів на береги річки. На 9-кілометровому відтинку від Касперівської ГЕС до гирла Серету по обидва береги розташовані десятки стихійних сміттєзвалищ.

Стихійне сміттєзвалище на березі Серету

        Стихійне сміттєзвалище на березі Серету

                 біля цвинтаря в Касперівцях

 

Сміттєзвалища шкодять природі і псують довколишні пейзажі. То ж закликаємо місцевих мешканців не викидати побутові відходи на береги річки, поважати свою місцевість та природу, шанувати історію свого краю!

 

 Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям Слава!

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити