НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

"ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН"

shop-ad

 

b_450_0_16777215_00_images_2022_nayka_06_679.jpg

Південь Тернопілля густо посічений численними ярами та каньйонами. Одним із найкрасивіших є каньйон річки Тупа (Ду́пла) – правої притоки р. Серет. У пониззі Тупи на схилі каньйоноподібної річкової долини на поверхню виходять красиві та унікальні кам’яні відслонення.

У підтвердження їх унікальності саме тут у селі Касперівці ще у 1969 році було створено об’єкт природно-заповідного фонду «Касперівські скелі» площею 5 га. Геологічні відслонення розташовані у верхів’ї лівого схилу р. Тупа в урочищі Гордолина і розтягнуті на 2 км у вигляді обривистого карнизу. Скелі представлені ясно-сірими грубо- і середньозернистими вапняками, складеними переважно з решток морських їжаків і моховаток з домішкою кварцового піску і зернами глауконіту. Такий склад порід рідко зустрічається у природі. Вапняки відносяться до альбського ярусу (нижня крейда) вік яких близько 100 млн років. По всьому схилу долини розкидано багато брил цих вапняків, які надають місцевості своєрідної краси.

Карниз вапнякових скель

 

Вапнякова скеля-останець

На схилі є невеликі вапнякові порожнини і травертинові скелі.

Вхід у вапнякову печеру Романтична

 

Відслонення Касперівських скель має наукове та естетичне значення. Пам’ятка природи входить до складу національного природного парку «Дністровський каньйон». За об’єктом ПЗФ проводиться моніторинг стану його збереження.

Окрім геологічної та ландшафтної цінностей пам’ятка природи має ще й біологічну цінність. Завдяки складному ландшафту та специфічному субстрату тут сформувались цінні фіто- та зооценотичні комплекси. На крутому та важкодоступному схилі зростає угрупованя ковили пірчастої, ковили волосистої, горицвіту весняного, катрану татарського, місячниці оживаючої, цибулі лузитанської (гірської).

Цвітіння ковили пірчастої

На скелях у тріщинах регулярно гніздується пугач. На добре прогрітих скелях чисельними є ящірки зелені та інші плазуни.

Проте спостерігається поступове заростання схилу деревно-чагарниковою рослинністю, через що втрачається естетична та рекреаційна привабливість відслонень.

Заростання деревно-чагарниковою рослинністю між скелями

Це в свою чергу відображається на формуванню ентомокомплексів які є індикаторами стану та зміни природних екосистем. Зорема тут виявляно представників мезофільно лучно-пустищного, мезо-ксерофільного рудерального, мезо-ксерофільного екотонночагарникового, мезофільного екотонно-сукцесійного, мезофільного лісового екотопічних, еврибіонтних комплексів комах. Зменшується видовий та кількісний склад ксеротермофільних наскельно-лучно-степових угруповань комах, які є менш резистентними.

Совка в'юнкова

 

Синявець Ікар

Орнітологічні спостереження

 Все буде Україна! Віримо в ЗСУ! Слава Україні! Героям Слава!

Додати коментар


Захисний код
Оновити