НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК

"ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН"

shop-ad

віковий дуб біля ур. Пустельня(на фото Микитюк Т.П., Вікирчак О.К.)

Працівники науково-дослідного відділу НПП "Дністровський каньйон" тримають під особливою увагою питання стану популяцій малодослідженого виду рослин - головатня високого. Наразі відомо єдине місцезростання цього виду у межах Парку та 3 - на суміжних ділянках .

 Головатень високий ур. Пустельня локалітет Головатня високого ур. Печерки ( на фото Площанський П.М,, Вікирчак О.К.)

Усі відомі локалітети обмежені за площею та чисельністю рослин. Головатень високий - вид занесений до Червоної книги України зі статусом -неоцінений. 

 заміри Головатня високого ур. Печерки (на фото Микитюк Т.П., Вікирчак О. К.) локалітет Головатня біля ур. Пустельня

Ця рослина привертає до себе увагу ще й тим, що є домівкою для такого фантомного виду комах як урофора Дідушицького. Ця мушка осетниця була наново перевідкрита проф.. Корнеєвим В. в долині р. Джурин у 2016 р... Популяції головатня малочисельні, знаходяться під загрозою повного зникнення через фітоценотичні зміни, що стаються в останні роки у заплавах наших річок: масове заростання кропивою, стенактисом або деревно-чагарниковою рослинністю. За даними проведених спостережень буде розроблено практичні рекомендації зі збереження виду. Паралельно були обстежені та описані й інші цікаві природні об"єкти заплави р. Джурин

Віковий дуб

 жабка джерелянка ур. Червоне жабка джерелянка ур. Червоне

Додати коментар


Захисний код
Оновити