http://modniyportal.ruhttp://griskomed.ru http://womens-h.ru/

НПП «Дністровський каньйон» переможець Всеукраїнського конкурсу «До чистих Джерел»

008

У 2016 році щорічний Всеукраїнський конкурс «До чистих джерел» проводився Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета» на замовлення Міністерства екології та природних ресурсів України.


Конкурс започатковано в 2001 році на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2001 р. № 51 з метою об’єднання зусиль, спрямованих на поліпшення стану джерел, водойм і річок України, раціональне використання водних ресурсів, виховання дбайливого ставлення населення до водних об’єктів, їх охорони і відтворення, підвищення екологічної та правової обізнаності громадян щодо охорони водних ресурсів шляхом залучення широких верств населення до практичної природоохоронної роботи, розвитку громадянських природоохоронних ініціатив.
Основними завданнями Конкурсу є:
– підтримка та активізація практичної природоохоронної діяльності стосовно водних об’єктів, поліпшення просвітницько-інформаційної роботи цього напрямку. У 2016 році на Конкурс надійшло 162 роботи. Згідно Порядку проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел», затвердженого та передбачено 7 категорій, за якими визначались переможці конкурсу. 
Адміністрацією національного природного парку «Дністровський каньйон» на конкурс представлено три роботи. Це три джерела, стан яких покращено – Фарикова криничка (в урочищі Говди біля с.Шупарка Борщівського району 2012р. «Цілюща вода Фарикової кринички»), Казкове (в урочищі Криве поблизу с.Добрівляни 2013р. «Джерело, яке втамує спрагу подорожуючих» ) та Св. Анни (поблизу с.Устечко в урочищі Пустельня 2014р. «Вода – безцінний дар природи»). Ці джерела впорядковано колективом Парку з ініціативи директора НПП «Дністровський каньйон» Шкільнюка М.Ф.
Об’єкт роботи колективу – джерело, знаходиться біля села Устечко в одному із чудових куточків дубово-грабового лісу Дорогичівського лісництва Бучацького Держлісгоспу в урочищі «Пустельня». Джерело Святої Анни здавна славиться своєю цілющою водою і вшановується місцевим населенням. Традицією стала відправа, яка щороку відбувається тут з участю священнослужителів та жителів сіл Устечко, Нагоряни і Нирків на Зелені свята або на свято літнього Миколая. До 1939 року на джерелі стояла фігура Божої Матері встановлена імовірно у 1921 році. Як розповідають люди із навколишніх сіл, із 1929 по 1939 рік поруч із джерелом, у природній печері, жив монах відлюдник Михайло. Окрасою джерела є три скульптури Матері Божої: дві з них виготовив житель села Нагоряни Василь Микитович Сюсяйло. Фігури були пошкоджені людьми у 1989 році, одна із них сильно. Колективом Парку встановлено одну нову фігуру і відреставровано інші дві, а залишки і фрагменти пошкоджених фігур вмуровано в задню стелу. Вимуровано збірник для води, фігури тепер стоять на фоні стінки із червоного каменю. Джерело є елементом рекреаційної зони у складі еколого-просвітницької стежки «Устечко…Червоне…Печерки». Вода, що витікає, прямує до урвища, де перетворюється на краплинний водоспад і далі прямує до річки Джурин. Тут подорожуючому відкривається чудовий краєвид на каньйон річки Джурин, зелену оазу яка не залишить байдужим нікого.

Рішенням Конкурсної комісії від 01 грудня 2016 року робота «Вода -безцінний дар природи» НПП «Дністровський каньйон»по впорядкуванню джерела Св. Анни увійшла до переліку кращих та зайняла ІІІ місце в категорії «Колективи земле- і водокористувачів», адже продемонструвала досягнення конкретних практичних результатів з охорони та

 

оздоровлення одного із водних об’єктів України.

 

 

009

 

 

 

010

 

 

012

 

Нравится